Rates and localization of phosphorus fertilizer on onion yield

Authors

  • Sibeli Weingartner Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Luciano Colpo Gatiboni Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Daniel João Dall'Orsoletta Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Claudinei Kurtz Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina
  • Muriá Mussi Universidade do Estado de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711712018023

Keywords:

phosphorus fertilizing, applied in row, broadcasted, allium

Abstract

The onion has a high response to phosphate fertilizers application. Even extrapolating official recommendations, the phosphorus (P) addition usually increase onion productivity. Due to the restricted root system, it is possible that phosphate fertilizer location in furrow enables more efficient use of nutrients, reducing P rates required for culture. The aim of this study was to evaluate the onion response to P rates, applied in furrow or broadcasted on soil surface, in a Humic Cambissol. Five rates of phosphate were tested (0, 120, 240, 360 and 480 kg P2O5 ha-1) and two application methods (broadcasted and in furrow) in a complete randomized design in factorial 5x2 with four replications. It was used onions EPAGRI 352 Bola Precoce, planted on 22/07/2014 and harvested on 15/11/2014. There was a linear response of onion to P fertilization and an increase in productivity of 16.7 kg of onions per each kilogram of applied P2O5; also it was increased by 0.08 mm bulb diameter per each kilogram of P2O5 applied. There was no response by onion to the method of P application (broadcasted or furrow), indicating that location of the fertilizer does not increase the efficiency of phosphorus fertilization in this culture.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Sibeli Weingartner, Universidade do Estado de Santa Catarina

Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo

Luciano Colpo Gatiboni, Universidade do Estado de Santa Catarina

Professor Titular de Fertilidade do Solo

Daniel João Dall'Orsoletta, Universidade do Estado de Santa Catarina

Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo

Claudinei Kurtz, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina

Pesquisador de Fertilidade do Solo

Muriá Mussi, Universidade do Estado de Santa Catarina

Estudande de Agronomia

References

ABDISSA Y et al. 2011. Growth, bulb yield and quality of onion (Allium cepa L.) as influenced by nitrogen and phosphorus fertilization on vertisol I. growth attributes, biomass production and bulb yield. African Journal of Agricultural Research 6: 3252-3258.

BISSANI CA et al. 2008. Fertilidade dos solos e manejo da adubação de culturas. 2.ed. Porto Alegre: Metrópole. 344p.

BÜLL LT et al. 2004. Doses and forms of application of phosphorus in vernalized garlic. Scientia Agricola 6: 516-521.

CASTRO PRC et al. 2008. Manual de Fisiologia Vegetal: Fisiologia de Cultivos. São Paulo: Editora Ceres. 864p.

CERETTA CA et al. 2007. Manejo da Adubação. In: NOVAIS RF et al. Fertilidade do Solo. Viçosa: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo. p. 851-872.

CQFS-RS/SC. 2004. Comissão de Química e Fertilidade do Solo. Manual de adubação e calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. 10.ed. Porto Alegre: Núcleo Regional Sul - Sociedade Brasileira de Ciência do Solo. 400p.

CQFS-RS/SC. 2016. Comissão de Química e Fertilidade do Solo. Manual de calagem e adubação para os Estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. 11.ed. Frederico Westphalen: Núcleo regional Sul - Sociedade Brasileira de Ciência do Solo. 376p. COSTA ND & RESENDE GM. 2008. Cultivo da cebola no Nordeste. Petrolina: Embrapa Semiárido. 72p.

COSTA ND et al. 2009. Resposta de cultivares de cebola (Allium cepa L.) a doses de fósforo em cultivo orgânico no Vale do São Francisco. Horticultura Brasileira 27: 3428-3432.

EMBRAPA. 2013. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3.ed. Brasília: Embrapa. 353p.

ERNANI PR. 2008. Química do solo e disponibilidade de nutrientes. 1.ed. Lages: Do Autor. 230p.

FILGUEIRA FAR. 1982. Manual de Olericultura: Cultura e comercialização de hortaliças. 2.ed. São Paulo: Agronômica Ceres. 357p.

HAAG HP et al. 1970. Nutrição mineral de hortaliças. VIII. Absorção de nutrientes pela cultura da cebola. Piracicaba: Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz 27: 143-153. KURTZ C et al. 2016. Crescimento e absorção de nutrientes pela cebola cultivar Bola Precoce. Horticultura Brasileira 34: 279-288. KURTZ C et al. 2012. Rendimento e conservação de cebola alterados pela dose e parcelamento de nitrogênio em cobertura. Revista Brasileira de Ciência do Solo. 36: 865-875.

LEE J. 2010. Effect of application methods of organic fertilizer on growth, soil chemical properties and microbial densities in organic bulb onion production. Scientia Horticulturae 124: 299-305.

MACHADO VJ et al. 2011. Curvas de disponibilidade de fósforo em solos com diferentes texturas após aplicação de doses crescentes de fosfato monoamônico. Bioscience Journal 27: 70-76.

MAPA.1995. Norma de identidade, qualidade, acondicionamento, embalagens e apresentação da cebola. Portaria 529/1995. Brasília: MAPA.

MAY A et al. 2008. Acúmulo de macronutrientes por duas cultivares de cebola produzidas em sistema de semeadura direta. Bragantia 67: 507-512.

MENEZES JUNIOR FOG & VIEIRA NETO J. 2012. Produção de cebola em função da densidade de plantas. Horticultura Brasileira 30: 733-739. PRADO OT. 1943. Estudos sobre a cebola (Allium cepa L.). Bragantia 3: 333-346.

RESENDE GM et al. 2014. Dose adequada. Revista Cultivar: Hortaliças e Frutas 85:14-17. SANTOS AA et al. 2015. Síntese Anual da Agricultura de Santa Catarina 2014-2015. Florianópolis: Epagri. 153p.

SCHONINGER EL et al. 2013. Fertilização com fosfato natural e cinética de absorção de fósforo de soja e plantas de cobertura do cerrado. Semina: Ciências Agrárias 34: 95-106.

SILVA FAS & AZEVEDO CAV. 2016. The Assistat Software Version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of Agricultural Research 11: 3733-3740. SIMON T et al. 2014. The Effect of Variety, Nitrogen and Phousphorous Fertilization on Growth and Bulb Yield of Onion (Allium Cepa L.) at Wolaita, Southern Ethiopia. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare 4: 89-96.

TEDESCO MJ et al. 1995. Análises de solo, planta e outros materiais. 2.ed. Porto Alegre: UFRGS. 174p. (Boletim Técnico nº 5).

Published

2018-03-16

How to Cite

WEINGARTNER, Sibeli; GATIBONI, Luciano Colpo; DALL’ORSOLETTA, Daniel João; KURTZ, Claudinei; MUSSI, Muriá. Rates and localization of phosphorus fertilizer on onion yield. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 17, n. 1, p. 23–29, 2018. DOI: 10.5965/223811711712018023. Disponível em: https://www.revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/8856. Acesso em: 18 may. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2