Use of alternative methods as an inducer of forced molting in laying quail

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712212023095

Keywords:

japanese quails, rice bran, fasting, egg quality, birds, diet therapy

Abstract

The objective was to evaluate alternative methods of qualitative and quantitative feed restriction compared to the conventional technique of forced moulting in Japanese quails for the second production cycle. The forced moulting period lasted 10 days and two 21-day post-molt periods. 72 female Japanese quails were used, at the end of production at 72 weeks of age. The birds were distributed in a completely randomized design with three treatments and four replications each, with six quails per replicate. The experimental treatments were: T1 – birds submitted to three days of fasting with subsequent provision of laying feed ad libitum for seven days; T2 – birds that received controlled feeding (10 g/bird/day) for 10 days; T3 – birds that received rice bran ad libitum for 10 days. Throughout the experiment, all birds were submitted to natural lighting with an average of 12 hours of daily light and water ad libitum and after 10 days of molting, laying feed was provided ad libitum. The use of T2 (10 g/bird/day of laying ration) and rice bran as an alternative food in the forced molt program was feasible. Even the weight loss being below the recommended, the birds that received 10 g of poultry feed/day and rice bran ad libitum showed similar post-moult performance and egg quality results to birds that were fasted, in addition to enabling better conditions. of animal welfare

Downloads

Download data is not yet available.

References

CARVALHO DP. 2013. Qualidade externa de ovos comerciais. Trabalho de conclusão de curso (Bacharel em zootecnia). Goiânia: UFG. 40p.

CARVALHO LSS. et al. 2016. Desempenho produtivo e qualidade de ovos de galinhas poedeiras em segundo ciclo de postura alimentados com minerais orgânicos. Ciência animal Brasileira 17: 491-500.

CASTRO JO et al. 2017. Comportamento de codornas japonesas submetidas a diferentes temperaturas. Energia na Agricultura 32: 141-147.

ELLIS MR. 2004. Moulting: a natural process. Disponível em: <https://www.thepoultrysite.com/articles/moulting-a-natural-process>. Acesso em: 30 de setembro de 2019.

FAITARONE ABG. et al. 2008 Forced-Molting Method sand Their Effects on the Performance and Egg Quality of Japanese Quails (Coturnix japonica) in the Second Laying Cycle. Brazilian Journal of Poultry Science 10: 53-53.

FERREIRA DF. 2011. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia 35: 1039-1042.

MESQUITA FILHO RM. 2008. Avaliação de métodos de muda forçada sobre desempenho produtivo para codornas japonesas. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Viçosa: UFV. 66p.

FRANZO VS et al. 2009. Indução de muda forçada com métodos que modificam a concentração de determinados íons na ração: revisão de literatura. Rev Cient. Eletrônica Med Vet 7: 1-13.

GARCIA EA. 2004. Muda forçada em poedeiras comerciais e codornas. In: Conferência apinco de ciência e tecnologia avícolas. Anais... Santos: FACTA. p.45-62.

GIRARDON JC 2011. Métodos nutricionais de muda forçada em poedeiras semipesadas. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Pelotas: UFP. 80p.

LANDERS KL et al. 2005. Alfalfa as a single dietary source for molt induction in laying hens. Bioresource Technology 96: 565-70.

MOLINO AB et al. 2009. The effects of alternative forced-molting methods on the performance and egg quality of commercial layers. Revista Brasileira de Ciência Avícola 11: 109-113.

RAMOS DAV. 2018. Avaliações ambientais, comportamentais e fisiológicas de codornas durante a indução a muda forçada. Trabalho de conclusão de curso. (Bacharel em Zootecnia). Arapiraca: UFAL. 42p.

ROSTAGNO HS et al. 2017. Tabelas Brasileiras Para Aves e Suínos: Composição de Alimentos e Exigências Nutricionais. 4.ed. Viçosa: UFV.

SANTOS GC et al. 2014a. Feed type for induced molting of commercial layer hens. R. Bras. Zootec 43: 146-150.

SANTOS ICL et al. 2014b. Regressão do aparelho reprodutivo de codornas europeias (Coturnix coturnix) submetidas a muda forçada por meio de dieta a base de farelo de trigo. AVB 8: 101-106.

SANTOS VL et al. 2017. Complexo enzimático e farelo de arroz integral sobre o desempenho produtivo e qualidade dos ovos de poedeiras em segundo ciclo de produção. Ciência animal Brasileira 18: e-18117.

SCHERER MR. 2007. Métodos alternativos de muda forçada para poedeiras comerciais. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Botucatu: UNESP. 69p.

SCHOULTEN NA et al. 2003. Desempenho de frangos de corte alimentados com ração contendo farelo de arroz e enzimas. Ciênc. agrotec. 27: 1380-1387.

SILVA DB et al. 2017. Alternative forced-molting methods in japanese quais. Rev. Bras. Saúde Prod. Anim. 18: 359-368.

SILVA DB. 2016. Métodos alternativos de muda forçada para codornas japonesas. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Janaúba: Unimontes. 57p.

SOUZA KMR et al. 2010. Métodos alternativos de restrição alimentar na muda forçada de poedeiras comerciais. R. Bras. Zootec. 39: 356-362.

STADELMAN WJ & COTTERILL OJ. 1990. Egg Science and Technology. 3.ed. New York: Food Products press. 37p.

TEIXEIRA RSC et al. 2009. Aspectos produtivos e qualidade de ovos de codornas japonesas submetidas a diferentes métodos de muda forçada. Ciência Animal Brasileira 10: 679-688.

VALENTIM JK et al. 2019. Alimentos alternativos como indutor de muda forçada em codornas poedeiras. Rev. Acad. Ciênc. Anim. 17: e17011.

Published

2023-03-28

How to Cite

OLIVEIRA, Ana Beatriz Fonseca de; SANTOS, Graciene Conceição dos; CASTRO, Charlene Karollaine Batista de; BATISTA, Mailson Vasconcelos; OLIVEIRA, Diego; OLIVEIRA, Suellen Pena de. Use of alternative methods as an inducer of forced molting in laying quail. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 22, n. 1, p. 95–102, 2023. DOI: 10.5965/223811712212023095. Disponível em: https://www.revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/22593. Acesso em: 19 may. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products