Micotoxinas na produção de frangos de corte

Autores

  • Helder Freitas de Oliveira Universidade Federal de Goiás
  • Cristielle Nunes Souto Universidade Federal de Goiás
  • Poliana Carneiro Martins Universidade Federal de Goiás
  • Izabela Cruvinel Di Castro Universidade Federal de Goiás
  • Alessandra Gimenez Mascarenhas Universidade Federal de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711722018292

Palavras-chave:

aflatoxina, fumonisinas, ocratoxinas, tricotecenos, zearalenona.

Resumo

A ocorrência de micotoxinas tornou-se um problema a ser discutido, pois representa riscos à saúde dos animais e humanos, podendo constituir um obstáculo à economia avícola. Micotoxinas são metabólitos tóxicos produzidos por algumas espécies de fungose podem contaminar os alimentos. Aflatoxinas são majoritariamente produzidas por Aspergillus flavus e Aspergillus parasiticus, sendo B1, B2, G1 e G2 os tipos mais conhecidos. Fumonisinas são do tipo B1, B2 e B3, e produzidas pelo gênero Fusarium, enquanto a ocratoxina A é produzida por fungos da espécie Penicillium e Aspergillus. As principais micotoxinas dos tricotecenos são toxina T-2, deoxynivalenol e diacetoxyscirpenol. A zearalenona, produzida por diferentes espécies de fungos do gênero Fusarium, afeta os frangos apenas quando estes são expostos a níveis extremamente altos de contaminação. De modo geral, são observados efeitos imunossupressores, hepatotóxicos e nefrotóxicos, com queda no desempenho e nos ganhos de produção. Vários são os métodos laboratoriais que podem ser utilizados para a determinação de micotoxinas. Para o controle da contaminação, é necessário adoção de práticas agrícolas correta, com vistas à prevenção do crescimento de fungos. Após a contaminação de grãos e rações, métodos de descontaminação, biológicos, físicos e/ou químicos podem ser empregados, embora o processo físico com adsorventes misturados às rações seja o mais utilizado. Pela importância que as micotoxinas representam à produção de frangos, é necessário adotar medidas que previnam a contaminação e desenvolver programas de controle e combate ao desenvolvimento fúngico e produção de toxinas, revendo os pontos críticos propícios ao aparecimento dos fungos geradores das toxinas.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Helder Freitas de Oliveira, Universidade Federal de Goiás

Departamento de Zootecnia.

Cristielle Nunes Souto, Universidade Federal de Goiás

Departamento de Zootecnia.

Poliana Carneiro Martins, Universidade Federal de Goiás

Departamento de Zootecnia.

Izabela Cruvinel Di Castro, Universidade Federal de Goiás

Departamento de Zootecnia.

Alessandra Gimenez Mascarenhas, Universidade Federal de Goiás

Departamento de Zootecnia

Referências

ABPA. 2015. Associação Brasileira de Proteína Animal. Relatório Anual de Atividades. Available at: <http://abpa-br.com.br/files/RelatorioAnual_UBABEF_2015_DIGITAL.pdf>. Accessed on: Jul. 29, 2017.

AMARAL KAS & MACHINSKI JUNIOR M. 2006. Métodos analíticos para determinação de aflatoxinas em milho e seus derivados: uma revisão. Revista Analytica 24: 56-58.

ANTONISSEN G et al. 2014. The mycotoxin deoxynivalenol predisposes for the development of clostridium perfringens-induced necrotic enteritis in broiler chickens. PLoS ONE 9: 1-8.

ARAVIND KL et al. 2003. Efficacy of esterified glucomannan to counteract mycotoxicosis in naturally contaminated feed on performance and serum biochemical and hematological parameters in broilers. Poultry Science 82: 571-576.

BACON CW et al. 2001. Biological control of Fusarium moniliforme in maize. Environment Health Perspectives 109: 325-332.

BATA Á & LÁSZTITY R. 1999. Detoxification of mycotoxin-contaminated food and feed by microorganisms. Trends in Food Science & Technology 10: 223-228.

BHAT RV & MILLER JD. 1991. Mycotoxins and food supply. Food, Nutrition and Agriculture 1: 27-31.

BOUHET S & OSWALD IP. 2005. The effects of mycotoxins, fungal food contaminants, on the intestinal epithelial cell-derived innate immune response. Veterinary Immunology and Immunopathology 108: 199-209.

BOUHET S et al. 2004. The mycotoxin fumonisin B1 alters the proliferation and the barrier function of porcine intestinal epithelial cells. Toxicological Sciences 77: 165-171.

BROWN TP et al. 1992. Fumonisin mycotoxicosis in broilers: performance and pathology. Avian Diseases 36: 450-454.

BURDITT SJ et al. 1983. Survey of molds and mycotoxins for their ability to cause feed refusal in chickens. Poultry Science 62: 2187-2191.

CARÃO ACP et al. 2014. Métodos físicos e químicos de detoxificação de aflatoxinas e redução da contaminação fúngica na cadeia produtiva avícola. Ciência Rural 44: 699-705.

CHI MS et al. 1980. Effect of dietary zearalenone on growing broiler chicks. Poultry Science 59: 531-536.

CIGIĆ IK & PROSEN H. 2009. An overview of conventional and emerging analytical methods for the determination of mycotoxins. International Journal of Molecular Science 10: 62-115.

DÄNICKE S et al. 2007. On the interactions between Fusarium toxin-contamined wheat and nonstarch polysaccharide hydrolyzing enzymes in diets of broilers on performance, intestinal viscosity, and carryover of deoxynivalenol. Poultry

Science 86: 291-298.

DAWSON RJ. 1991. A global view of the mycotoxin problem. In: International Conference Of The Fungi And Mycotoxins In Stored Products. Proceedings... Bangkok: ACIAR. p. 22-28 (ACIAR Proceedings, 36).

DILKIN P. 2002. Micotoxicose suína: aspectos preventivos, clínicos e patológicos. Biológico 64: 187-191.

DOERR JA et al. 1983. Effects of low levels chronic aflatoxicosis in broiler chickens. Poultry Science 62: 1971-1977.

DRASTIG K et al. 2016. Farm water productivity in broiler production: case studies in Brazil. Journal of Cleaner Production 135: 9-19.

DUVICK J. 2001. Prospects for reducing fumonisin contamination of maize through genetic modification Environmental

Health Perspectives 109: 337-342.

EMAN. 2000. European Mycotoxin Awareness Network. Available at: <http://mycotoxins.org> Access in: Jun, 15, 2015.

FERREIRA H et al. 2006. Aflatoxinas: um risco a saúde humana e animal. Revista Ambiência 2: 113-127.

FRISVAD JC & SAMSON RA. 1991. Filamentous fungi in foods and feeds: ecology, spoilage and mycotoxin production. In: ARORA DK et al. (Eds.) Handbook of applied mycology. New York: Marcel Dekker. p. 31-68.

FUJII S et al. 2004. Metodologia analítica imunoquímica com ênfase na detecção de micotoxinas - ficotoxinas no sistema agroalimentar. Alimentos e Nutrição 15: 273-284.

GARCIA AR et al. 2003. Evaluation of two mycotoxin binders to reduce toxicity of broiler diets containing ochratoxin A and T-2 toxin contamined grain. Avian Diseases 47: 691-699.

GERTNER LRS et al. 2008. Influência da fumonisina sobre a resposta imunológica de aves: revisão bibliográfica. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais 6: 401-411.

GUPTA S et al. 2008. Individual and combined effects of ochratoxin A and Salmonella enterica serovar Gallinarum infection on pathological changes in broiler chickens. Avian Pathology 37: 265-272.

HARTMANN N et al. 2008. Quantification of zearalenone in various solid agroenvironmental samples using D6-Zearalenone as the internal standard. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56: 2926-2932.

HOEHLER D & MARQUARDT RR. 1996. Influence of vitamins E and C on the toxic effects of ochratoxin A and T-2 toxin in chicks. Poultry Science 75: 1508-1515.

IAMANAKA BT et al. 2010. Micotoxinas em alimentos. Anais da Academia Pernambucana de Ciência Agronômica 7: 138-161.

KASUGA F et al. 1998. In vitro effect of deoxynivalenol on the differentiation of human colonic cell lines Caco-2 and T84. Mycopathologia 142: 161-167.

KIDD MT et al. 1995. Trichothecene mycotoxins depress the mononuclear-phagocytic system of young turkeys. Immunopharmacology and Immunotoxicology 17:385-398.

KIM EK et al. 2003. Hidden fumonisin in corn flakes. Food Additives & Contaminants 20: 161-169.

KUBENA LF et al. 1995. Influence of fumonisin B1, present in Fusarium moniliforme culture material, and T-2 toxin on turkey poults. Poultry Science 74: 306-313.

KUBENA LF et al. 2001. Cecal volatile fatty acids and broiler chick susceptibility to Salmonella typhimurium colonization as affected by aflatoxins an T-2 toxin. Poultry Science 80: 411-417.

LEE YW et al. 1985. The effect of a perified water-soluble fraction of a Fusarium roseum ‘Graminearum’ culture on reproduction of White Leghorn females. Poultry Science 64: 1077-1082.

LEINONEN I & KYRIAZAKIS I. 2016. How can we improve the environmental sustainability of poultry production? Proceedings of the Nutrition Society 75: 265-273.

LEUNG LW et al. 2003. Inhibitors of glycosphingolipid biosynthesis reduce transepithelial electrical resistance in MDCK I and FRT cells. American Journal of Physiology Cell Physiology 284: 1021-1030.

LEUNG MCK et al. 2006. Mycotoxins in pet food: a review on worldwide prevalence and preventative strategies. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54: 9623-9635.

LINO CM et al. 2004. Fumonisinas: presença em alimentos, implicações na saúde e aspectos legislativos. Revista Portuguesa de Ciências Veterinárias 99: 181-192.

LOPES JM et al. 2006. Adição de bentonita sódica como adsorvente de aflatoxinas em rações de frangos de corte. Ciência Rural 36: 1594-1599.

LOPES PRS et al. 2009. Utilização de adsorvente em rações contendo aflatoxina para alevinos de jundiá. Revista Brasileira de Zootecnia 38: 589-595.

MARIANI GVC. 1998. Desempenho produtivo de frangos de corte submetidos à intoxicação experimental com aflatoxina em diferentes idades. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Santa Maria: UFSM. 79p.

MAZIERO MT & BERSOT LS. 2010. Micotoxinas em alimentos produzidos no Brasil. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais 12: 89-99.

MCLAUGHLIN J et al. 2004. Ochratoxin A increases permeability through tight junctions by removal of specific claudin isoforms. American Journal of Physiology Cell Physiology 287: 1412-1417.

MIAZZO R et al. 2005. Efficacy of sodium bentonite as a detoxifier of broiler feed contaminated with aflatoxin and fumonisin. Poultry Science 84: 1-8.

MOSS MO & LONG MT. 2002. Fate of patulin in the presence of yeast Saccharomyces cerevisiae. Food Additives and Contaminants 19: 387-399.

NOGUEIRA S & OLIVEIRA MBPP. 2006. Prevalência de ocratoxina A em alimentos e consequentes problemas de segurança alimentar. Alimentação Humana 12: 69-75.

OGIDO R et al. 2004. Effects of prolonged administration of aflatoxins B1 and fumonisin B1 in laying Japanese quail.

PoultryScience 83: 1953-1958.

OSWALD IP et al. 2003. Mycotoxin fumonisin B1 increases intestinal colonization by pathogenic Escherichia coli in pigs. Applied and Environmental Microbiology 69: 5870-5874.

PRELUSKY DB et al. 1996. Biological fate on fumonisin B1 in food-producing animals. Advances in Experimental Medicine and Biology 392: 265-278.

RODRIGUEZ-AMAYA DB & SABINO M. 2002. Pesquisa em micotoxinas no Brasil: a última década em foco. Brazilian Journal of Microbiology 33: 1-11.

ROSA CAR et al. 2001. Evaluation of the efficacy of bentonite from the south of Argentina to ameliorate the toxic effects

of aflatoxin in broilers. Poultry Science 80: 139-144.

SANTURIO JM et al. 1999. Effect of sodium bentonite on the performance and blood variables of broiler chickens intoxicated with aflatoxins. British Poultry Science 40: 115-119.

SANTURIO JM. 2000. Micotoxinas e micotoxicoses na avicultura. Revista Brasileira de Ciência Avícola 2: 1-12.

SEEFELDER W et al. 2003. Bound fumonisin B1: analysis of fumonisin-B1 glyco and amino acid conjugates by liquid chromatography-electrospray ionization-tandem mass Spectrometry. Journal Agricultural and Food Chemistry 51: 5567-5573.

SEKIYAMA B et al. 2006. Processos de descontaminação de rações contendo micotoxinas. Revista Analytica 26: 64-67.

SENYUVA HZ et al. 2008. Determination of fumonisins B1 and B2 in corn by liquid chromatography/mass spectrometry with immunoaffinity column cleanup: single laboratory method validation. Journal of AOAC International 91: 598-606.

SMITH JW & HAMILTON PB. 1970. Aflatoxicosis in the broiler chicken. Poultry Science 49: 207-215.

SORIANO JM & DRAGACCI S. 2004. Intake, decontamination and legislation of fumonisins in foods. Food Research International 37: 367-374.

STREATFIELD SJ. 2006. Mucosal immunization using recombinant plant-based oral vaccines. Methods 38: 150-157.

TESSARI ENC et al. 2010. Effects of Aflatoxin B1 and Fumonisin B1 on Blood Biochemical Parameters in Broilers. Toxins 2: 453-460.

TESSARI ENC et al. 2005. Efeitos da aflatoxina B1 e fumonisina B1 sobre os níveis séricos de aspartato amino-transferase e proteína total de frangos de corte. Arquivos do Instituto Biológico72: 185-189.

YU Z et al. 2005. Anti-apoptotic action of zearalenone in MCF-7 cells. Ecotoxicology and Environmental Safety 62: 441-446.

ZHU Y et al. 2016. Innovative technologies for the mitigation of mycotoxins in animal feed and ingredients - A review of recent patents. Animal feed science and technology 216: 19-29.

ZINEDINE A et al. 2007. Review on the toxicity, occurrence, metabolism, detoxification, regulations and intake of zearalenone: an oestrogenic mycotoxin. Food Chemichal Toxicology 45: 1-18.

Downloads

Publicado

2018-05-09

Como Citar

OLIVEIRA, H. F. de; SOUTO, C. N.; MARTINS, P. C.; DI CASTRO, I. C.; MASCARENHAS, A. G. Micotoxinas na produção de frangos de corte. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 17, n. 2, p. 292-299, 2018. DOI: 10.5965/223811711722018292. Disponível em: https://www.revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/9019. Acesso em: 25 jan. 2022.

Edição

Seção

Artigo de Revisão - Ciência de Animais e Produtos Derivados