Evaluation of bud fertility from grapevine varieties cultivated in high altitude region of Santa Catarina

Authors

  • Douglas André Würz Instituto Federal de Santa Catarinal, Canoinhas
  • Adrielen Tamiris Canossa Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Juliana Reinehr Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Ricardo Allebrandt Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Betina Pereira de Bem Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Marcus Outemane Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Leo Rufato Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Aike Anneliese Kretzschmar Universidade do Estado de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811711812019081

Keywords:

Vitis vinifera L., long pruning, yield

Abstract

A low bud fertility of grapevines varieties is observed in the high altitude region of Santa Catarina, where variations in productivity create much doubt with regard to wine production. Given this context, the objective of this study was to evaluate the bud fertility of grapevine varieties in the high altitude region of Santa Catarina. This study was carried out in the period of 2016/2017. The shoots and buds were taken from a commercial vineyard, located in the city of São Joaquim. Shoots and buds of Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Chardonnay and Sauvignon Blanc varieties were removed after pruning, performed in August 2017, and 20 shoots of each variety were collected to determine bud fertility. The buds were placed in fitotron in an environment with 60% relative humidity, temperature of 25 °C and 12 hours of light per day with intensity of 300-400 μE m-2 s-1. The buds were classified as fertile or non-fertile according to the presence or absence of inflorescence. For the evaluated grapevines varieties, it was observed a higher bud fertility in the apical position of shoot, and lower bud fertility in the basal position of the shoot. The Cabernet Sauvignon variety showed the lowest bud fertility among the five grape varieties evaluated, while Sauvignon Blanc, Chardonnay and Merlot grape varieties showed the highest bud fertility. Due to the higher bud fertility in the apical position, a long pruning system is recommended for these varieties, aiming to increase the number of clusters per buds, and consequently increase productivity indexes of the vineyards.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Douglas André Würz, Instituto Federal de Santa Catarinal, Canoinhas

Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Viticultura, Enologia e Análise Sensorial de Vinhos. Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e especialista em Agronegócio (Unicesumar). Desempenhou Funções de Engenheiro Agrônomo, Gerente de Campo, Recepção de visitantes e degustações em Vinícola. Atuou também como professor de Viticultura, Fitossanidade e Administração e Economia Rural do Curso Técnico de Viticultura e Enologia, da Escola de Ensino Básico Manoel Cruz, em São Joaquim - Santa Catarina. Possui qualificação WSET Level 1 Award in Wines (QCF), pela The Wine School & Spirit Education Trust Limited e é Sommelier Internacional pela FISAR/UCS. Atualmente é Mestrando em Produção Vegetal da Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC, atuando na área de Viticultura e Enologia. Colunista sobre Vinhos no "Jornal A Tribuna" de São Joaquim - SC, no jornal "Diário de RioMafra" de Mafra - SC e no Jornal "Testo Notícias" de Pomerode - SC, no Jornal "Correio do Contestado" de Papanduva - SC, no Jornal "Perfil" de Rio Negrinho - SC e "Revista Expressiva" de Lages - SC.

References

ANDREINI L et al. 2009. Study on the morphological evolution of bud break in Vitis vinifera L. Vitis 48: 153-158.

BEM BP et al. 2016. Effect of four training systems on the temporal dynamics of downy mildew in two grapevine cultivars in southern Brazil. Tropical Plant Pathology 41: 370-379.

BRIGHENTI AF 2014. Avaliação de variedades de videira (Vitis vinifera L.) autóctones italianas no terroir de São Joaquim – SC. Tese (Doutorado em Recursos Genéticos Vegetais). Florianópolis: UFSC. 184p.

BRIGHENTI AF et al. 2013. Caracterização fenológica e exigência térmica de variedades de uvas viníferas em São Joaquim, Santa Catarina – Brasil. Ciência Rural 43: 1162-1167.

BRIGHENTI AF et al. 2015. Comparação entre as regiões vitícolas de São Joaquim – SC, Brasil e San Michele all’Adige – TN, Itália. Revista Brasileira de Fruticultura 37: 281-288.

BRIGHENTI AF et al. 2017. Ecophysiology of three Italian cultivars subjected to two pruning methods in Santa Catarina, Brazil. Acta Horticulturae, 1157: 381-388.

CIPRIANI R. 2012. Comportamento produtivo e fotossintético das variedades Verdicchio, Nebbiolo, Rebo e Chardonnay sob dois sistemas de poda em Água Doce, SC, Brasil. Dissertação (Mestrado em Recursos Genéticos Vegetais). Florianópolis: UFSC. 69p.

LEÃO PCS & SILVA EEG. 2003. Brotação e fertilidade de gemas em uvas sem sementes no Vale do São Francisco. Revista Brasileira de Fruticultura 25: 375-378.

MAFRA SHM et al. 2011. Atributos químicos do solo e estado nutricional de videira Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) na Serra Catarinense. Revista de Ciências Agroveterinárias 10: 44-53.

MALINOVSKI LI et al. 2016. Viticultural performance of Italian grapevines in high altitude regions of Santa Catarina State, Brazil. Acta Horticulturae 1115: 203-210.

MARCON FILHO JL et al. 2015. Raleio de cachos sobre o potencial enológico da uva 'Cabernet Franc' em duas safras. Ciência Rural 45: 2150-2156.

MULLINS MG et al. 2007. Biology of the grapevine. Cambridge: University Press. 239p.

MUNHOZ B et al. 2016. Fertilidade e Análise de gemas das videiras Greco di Tufo, Codadi Volpe e Viognier cultivadas em São Joaquim – Santa Catarina. Revista Agropecuária Catarinense 29: 68-72.

POUGET R. 1981. Action de la temperature sur la differentiation des inflorescences et desfleurs durant les phases de pre-debourrement et de post-debourrementdesbourge nos latents de lavigne. Journal international des sciences de la vigne et du vin 15: 65-79.

ROSA AM et al. 2014. Fertilidade e reserva de carbono e nitrogênio em gemas de ramos das viníferas ‘Cabernet Sauvignon’ e ‘Nebbiolo’. Revista Brasileira de Fruticultura 36: 576-585.

SÁNCHEZ LA & DOKOOZLIAN NK. 2005. Bud micro climate and fruit fulness in Vitis vinifera L. American Journal of Enology and Viticulture 56: 319-329.

POTTER RO. 2004. Solos do Estado de Santa Catarina. Rio de Janeiro: Embrapa. 726p. (Boletim de pesquisa e desenvolvimento 46).

TONIETTO J & CARBONNEAU A. 2004. A multicriteria climatic classification system for grape-growing regions worlwide. Agricultural and Forest Meteorology 124: 81-97.

VASCONCELOS MC et al. 2009. The flowering process of Vitis vinifera: a review. American Journal of Enology and Viticulture 60: 411-434.

VIANNA LF et al. 2016. Caracterização agronômica e edafoclimáticas dos vinhedos de elevada altitude. Revista de Ciências Agroveterinárias 15: 215-226.

WATT AM et al. 2008. Development of inflorescence primordia in Vitis vinifera L. cv. Chardonnay from hot and cold climates. Australian Journal of Grape Wine and Research 14: 46-53.

WINKLER AJ. 1965. Viticultura. México: Continental. 792p.

WÜRZ DA et al. 2017a. New wine-growing regions of Brazil and their importance in the evolution of Brazilian wine. BIO Web of Conferences 9: 1-4.

WÜRZ DA et al. 2017b. Agronomic performance of ‘Cabernet Sauvignon’ with leaf removal management in a high-altitude region of Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira 52: 869-876.

Published

2019-02-08

How to Cite

WÜRZ, Douglas André; CANOSSA, Adrielen Tamiris; REINEHR, Juliana; ALLEBRANDT, Ricardo; DE BEM, Betina Pereira; OUTEMANE, Marcus; RUFATO, Leo; KRETZSCHMAR, Aike Anneliese. Evaluation of bud fertility from grapevine varieties cultivated in high altitude region of Santa Catarina. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 18, n. 1, p. 81–86, 2019. DOI: 10.5965/223811711812019081. Disponível em: https://www.revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/12037. Acesso em: 12 dec. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>